IRF finansirao 200 projekata

Bez autora
Feb 08 2012

Tokom prošle godine Investiciono-razvojni fond IRF je finansirano 200 projekata malih i srednjih preduzeća MSP, preduzetnika i poljoprivrednika. Ukupan iznos sredstva IRF-a u realizaciji ovih projekata iznosi 14,21 miliona eura, dok su banke za finansiranje tih projekata izdvojile dodatnih 1,72 miliona eura. Od navedenog broja projekata, po osnovu kreditne linije IRF-a namijenjene poljoprivrednim proizvođačima po osnovu MIDAS projekta, u 2011. godini finansirano je 50 projekata u ukupnom iznosu od 942.827 eura. U finansiranju faktoringa, tokom prethodne godine, Fond se opredijelio za davanje prioriteta proizvodnim djelatnostima. Po osnovu faktoring aranžmana, do 31.01.2012. godine, IRF je ukupno odobrio 4,8 miliona eura. Aktivnosti koje su planirane za 2012. godinu se u prvom redu odnose na dinamiziranje razvoja novih proizvoda, poput posebne kreditne linije za mlade u biznisu, nastavak targetiranja posebnih ciljnih grupa (mladi, žene, lica sa hendikepom i sl.), pružanje još veće podrške projektima u nerazvijenim regionima, finansiranje ekoloških projekata i jačanje saradnje sa međunarodnim institucijama.

IRF finansirao 200 projekataTokom prošle godine Investiciono-razvojni fond IRF je finansirano 200 projekata malih i srednjih preduzeća MSP, preduzetnika i poljoprivrednika.

Ukupan iznos sredstva IRF-a u realizaciji ovih projekata iznosi 14,21 miliona eura, dok su banke za finansiranje tih projekata izdvojile dodatnih 1,72 miliona eura, saopštili su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Odbora direktora IRF-a, Dragan Lajović i izvršni direktor Predrag Poček.

Od navedenog broja projekata, po osnovu kreditne linije IRF-a namijenjene poljoprivrednim proizvođačima po osnovu MIDAS projekta, u 2011. godini finansirano je 50 projekata u ukupnom iznosu od 942.827 eura.

U finansiranju faktoringa, tokom prethodne godine, Fond se opredijelio za davanje prioriteta proizvodnim djelatnostima. Po osnovu faktoring aranžmana, do 31.01.2012. godine, IRF je ukupno odobrio 4,8 miliona eura.

Predstavnici IRF-a su prezentovali program aktivnosti Fonda za sljedeću godinu, kao i mjerama za njegovo sprovođenje.

Aktivnosti koje su planirane za 2012. godinu se u prvom redu odnose na dinamiziranje razvoja novih proizvoda, poput posebne kreditne linije za mlade u biznisu, nastavak targetiranja posebnih ciljnih grupa (mladi, žene, lica sa hendikepom i sl.), pružanje još veće podrške projektima u nerazvijenim regionima, finansiranje ekoloških projekata i jačanje saradnje sa međunarodnim institucijama.

Za 2012. godinu godinu, menadžment IRF-a planira intenzivniju investicionu aktivnost na međunarodnoj sceni koja će podrazumijevati saradnju sa svim relevantnim međunarodnim institucijama. Tu se, prije svega, misli na nastavak saradnje sa institucijama i asocijacijama sa kojima je u prethodnom periodu uspostavljena saradnja, kao i na iniciranje saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama relevantnim za poslovanje IRF-a.

IRF kao institucija čiji je primarni cilj razvoj sektora MSP, nastojaće da se i u 2012. godini još aktivnije angažuje na pružanju raznih vidova finansijske i nefinansijske podrške namijenjenih stimulisanju razvoja MSP i preduzetništva, smatrajući ih važnim subjektom crnogorske ekonomije. Namjera je menadžmenta IRF-a instituciju učiniti još konkurentnijom kroz razvoj postojećih i uvođenje novih finansijskih proizvoda na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik